Font de la Mina

Història
Aquesta font ve estretament lligada a la història del nucli més poblat de Font-rubí. Tot i que actualment la font no ragi gaire, la Font de la Mina va ser un punt concorregut per a tots els Guardiolencs com a lloc d’abastament d’aigua. Abans de l’arribada de l’aigua corrent al poble, la gent es desplaçava amb càntirs a les fonts i els pous propers, sobretot a buscar l’aigua per beure, ja que per altres usos la majoria de les cases recollien l’aigua de la pluja en dipòsits. A part de la Font de la Mina, a Guardiola es podia anar a buscar aigua al pou de la Barquera. Aquest estava situat prop del camí de la bomba, davant Ca la Conxita, just a l’altra banda del camí. També hi havia la Bomba, pou molt proper a aquest últim i que dóna nom al camí, encara se’n conserva l’edifici amb la teulada de ceràmica groga. Uns anys més cap aquí també s’anà a cercar aigua al pou del Serra, situat als horts que en Serra tenia al carrer de Santa Maria, a prop de Cal Paleta. L’any 1973 es va portar, per fi, l’aigua corrent al poble, i de mica en mica, aquestes instal·lacions han passat a l’oblit. La Font de la Mina deu al seu nom a la mina d’aigua que hi ha darrera el mur visible de la font, on hi ha el galet. El seu origen deu ser molt antic, tot i que l’última i important restauració va ser feta per la família Torrents, antics propietaris de la Calopa, vinya als peus de la qual neix el doll de la Mina. A principis de segle, l’Ajuntament va restaurar la zona i hi va construir un parc, del qual la font en forma part.

L'indret
La Font de la Mina, com tantes d’altres al municipi, neix sota un talús d’una vinya. Ho fa a tocar del torrent de la Mina. Un mur d’obra sosté el marge. El cos central utilitza el totxo vist com element decoratiu, ribetejant el contorn i formant un arc de mig punt per a coronar el conjunt de dos metres i mig d’alçada. A vegades l’heura en cobreix una part. Al centre fa un nínxol on s’hi han instal·lat un brolladors amb aixeta. A banda i banda de la font, i també com a elements molt usuals en altres construccions similars, s’hi han construït dos bancs massissos d’obra i arrebossats, semblen de construcció -o tal vegada restauració- més moderna. Un petit pont ens ajuda a travessar el torrent per arribar-hi, flanquejat per un roure ben bonic. Passat el pont, davant la font, una petita plaça no permet d’estar-s’hi molta gent, només s’hi pot arribar a peu. Millor visitar-la en època d’aigües revingudes, doncs amb el torrent baixant ple, multiplica el seu encant.

Com arribar-hi
La font de la Mina està situada al parc de la Mina, situat davant el barri de Can Rovireta a l’altra banda del passeig de Font-rubí; la carretera que surt de Guardiola i es dirigeix a Font-rubí (BP-2126). Baixant per les rampes habilitades al parc, hi ha unes escales i una passarel·la que travessa el torrent de la Mina. A l’altra banda al peu de la llera hi ha la Font de la Mina.

Imatges i vídeos

Documents adjunts

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 08-02-2022 03:24