Cova de l'Ametlla

Latitud:  41°27'4.03"N

Longitud:   1°36'58.80"E

Foradada a la roca, la Cova de l'Ametlla té un voladís de pedra, que com si fos la porxada deixa aixoplug un bon tros sense haver d'entrar-hi. L'entrada no és pas massa gran tot i que s'hi pot entrar ben dret, el terra fa pendent amunt fins que topa amb el sostre.

És força gran, frueix d'uns vint metres d'ample i uns disset de fondària, i a l'indret més alt fa quatre o cinc metres. Encara que un xic fosca, protegeix realment del fort vent que sovint flagel·la aquest coster pelat.

Com moltes balmes i coves de Font-rubí, la Cova de l'Ametlla era utilitzada pels pastors per tancar-hi el ramat i resguarda'l de les inclemències del temps i els depredadors. L'entorn de la cova no era pas com l'actual, erm i pedregós, abans de l'incendi que ho va assolar, la cova estava submergida en un frondós bosc de pins i alzines on anys enrere, segurament, multitud de caminets i corriols portaven el ramat cap a les pastures de la plana o remuntaven cap al Bolet i Font-rubí.

La cova de l'Ametlla està situada a la soleia de la muntanya del Bolet, sota la Casa Nova. La podem veure però, mirant amunt des de la carretera, a l'alçada del km. 6, un cop passat Can Castellví en direcció a l'Avellà.

Imatges i vídeos

Documents adjunts

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 24-01-2022 02:14