Font de l'Uberni

Història
La font e l’Uberni data de molt antiga, sembla que, per la inscripció que s’entreveu digui: “1940, font de l’Uberni” És possible que dati d’aquesta època la reforma que ha donat l’aspecte actual. Tot i així ha rebut restauracions posteriors, com ara un mur de bloc de formigó fet, pel que sembla, per retenir la terra del camí proper. Aquestes basses i fonts van permetre abans de la proliferació de la vinya, la producció d’hortalisses i altres cultius de regadiu. És clar que també eren apreciades tant pels pagesos com pels animals que treballaven la terra. Un dels murs de la bassa que hi ha davant és coronat per peces de maó disposades amb pendent, com ara els safareigs que coneixem, pel que és possible que també s’hi hagués rentat roba algun temps. El nom de la font, sembla ser, que prové del cognom del propietari dels antics horts propers.

L'indret
En mig de vinyes i d’una finca amb tant poca pendent, sobta la presència d’una font. Normalment associem el naixement de fonts i rierols a la muntanya. Però aquest és un fenomen molt habitual a aquesta zona. La Font de l’Uberni consta d’una caixa o cos principal fet de maó i totxo massís, amb la coberta que pretén fer volta de canó. A banda i banda, dos bancs del mateix material permeten seure de cara la bassa que hi ha just a sota. Són detalls constructius que desprenen molta traça i ganes de fer bé les coses. L’aigua va a parar a la bassa, no gaire gran, de tres metres per banda aproximadament. Si la voleu visitar millor, espereu quant les vinyes siguin podades i la vegetació seca, així podreu apreciar millor l’entorn, espès de ceps molt alts. També si es pretén visitar la bassa natural que hi a la vora, l’absència de vegetació facilitarà millor la visita.

Com arribar-hi
La font de l’Uberni és a la zona del Pujols. Aquesta part baixa del municipi és plena de fonts i basses que aboquen les seves aigües a la riera de Romaní, o també anomenat torrent de la Fanga, i més avall, dita riera de Santa Fe. Per arribar-hi des de Guardiola, cal agafar la Carrerada en direcció a Can Colomer i als Pujols. S’ha de seguir recta aquesta via mercadera fins que, la seva continuïtat de via principal, s’estronca en una cruïlla. És en aquest encreuament que haurem d’agafar un camí a l’esquerra. A poc d’agafar-lo, ens trobarem a l’esquerra del camí una construcció moderna, les caves de Mas Romaní i a la dreta la casa pairal. Es recomanable deixar per aquesta zona el cotxe, si és el cas, i continuar a peu o en bicicleta, ja que els camins són molt estrets i podríem fer malbé les collites. A pocs metres de deixar enrere les caves, agafarem el camí que neix a l’esquerra passant entre vinyes. Mentre passegem podem observar, a l’alba, la cases de Puigdàlber emparrades a l’altra banda del fondo que ha anat treballant la riera. A l’esquerra, el conjunt imponent de Mas Rossell. A uns 350 metres trobarem unes casetes de vinya, just davant d’una d’elles, al peu d’un caminet que surt a mà dreta, hi ha la font de l’Uberni. Si us hi voleu arribar, molt a prop hi ha una bassa natural força gran. Cal seguir aquest caminet avall fins que un penjat us obliga a girar; gireu a mà dreta. Des d’aquí, sota el marge, pot ser ja la veureu. Cal seguir fins que el camí us baixi a la vinya, tombeu a mà esquerra i a pocs metres, en mig de la vegetació, hi ha la bassa.

Imatges i vídeos

Documents adjunts

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 08-02-2022 03:24